Rola diety śródziemnomorskiej w profilaktyce nowotworów

Wysokie spożycie warzyw, owoców, ryb i oliwy z oliwek w diecie śródziemnomorskiej jest istotnym czynnikiem, który może wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory.

Likopen występujący w pomidorach ma właściwości antykancerogenne. Ryby i oliwa z oliwek wykazują również takie właściwości. W oliwie z oliwek spośród polifenoli główną substancją jest oleuropeina. Jej działanie antykancerogenne związane jest z hamowaniem syntazy kwasów tłuszczowych – enzymu biorącego udział w przemianach węglowodanów do tłuszczu. Główne znaczenie tych substancji jest obserwowane zwłaszcza w przypadku nowotworów jelita grubego, piersi i układu oddechowego.

Spożywanie produktów pełnoziarnistych również powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia większości nowotworów złośliwych, za wyjątkiem nowotworów tarczycy. Warzywa i owoce ograniczają zachorowanie zwłaszcza na nowotwory nabłonkowe i raka piersi dzięki wysokiej zawartości flawonoidów (flawonów i flawonoli), a także resweratrolu.