Odżywianie a cukrzyca typu 2

Dieta w cukrzycy typu 2

 

Dieta osób chorujących na cukrzycę typu 2 charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i niskim indeksem glikemicznym spożywanych produktów.

Indeks glikemiczny (IG) określa szybkość wzrastania stężenia glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po posiłku. Wartość indeksu dla danego produktu waha się od 0 do 100 i odnosi się do czystej glukozy, której indeks glikemiczny wynosi 100%. Ze względu na poziom wzrostu stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu produkty spożywcze możemy podzielić na:

 

  • Produkty o niskim IG (55 lub mniej)
  • Produkty o umiarkowanym IG (56-69)
  • Produkty o wysokim IG (70 lub więcej)

 

Do grupy produktów o niskim IG należą m.in. surowe warzywa takie jak: pomidor, czosnek, cebula, sałata, marchewka i owoce np. jabłka, morele, czereśnie, truskawki, grejpfruty, gruszki, a także płatki zbożowe czy pieczywo żytnie pełnoziarniste.

Do produktów o wysokim IG zaliczane są np. frytki, ziemniaki pieczone, miód, chipsy, płatki kukurydziane.

Obróbka kulinarna może dodatkowo wpływać na wysokość indeksu glikemicznego przygotowywanego posiłku. Im dłuższy jest czas obróbki termicznej, im wyższa temperatura, a także im większe rozdrobnienie produktu, tym indeks glikemiczny jest wyższy.  

Oprócz produktów o niskim IG w diecie osób z cukrzycą typu 2 zalecane jest spożycie błonnika pokarmowego. Powoduje on obniżenie stężenia glukozy we krwi po posiłku, jak również obniża stężenie insuliny. Najlepszym źródłem błonnika są surowe warzywa i owoce, a także produkty zbożowe pełnoziarniste (np. ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty).

Dieta osób z cukrzycą typu 2 podobnie do wszystkich innych diet, powinna być urozmaicona. Dzięki temu istnieje możliwość osiągnięcia najlepszych efektów z jej stosowania. Dietę tę wyróżnia jednak ogromny wpływ na stan zdrowia. Prawidłowo skomponowana dieta w znacznym stopniu wykorzystuje cudowne, wspierające leczenie funkcje żywności, które korzystnie wpływają na zdrowie i stanowią nieodłączny, aczkolwiek bardzo smaczny element terapii.